Nawigacja

Aktualnie online

· Gości online: 3

· Użytkowników online: 0

· Łącznie użytkowników: 49
· Najnowszy użytkownik: Dzieciak 32

Fazy Księżyca

Logowanie

Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło

Słoneczny panel

·Dziś jest:

·Wschód słońca: 5:06
·Zachód słońca: 17:28
·Dzień trwa:
12 Godzin 22 minut
Jest krótszy od najdłuższego dnia o: 6:12

Marynaty do dziczyzny

Marynata do sarniny

SKŁADNIKI:


0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1/2 szt. cytryny (sok i otarta na tarce skórka)
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.






Marynata do dzika


SKŁADNIKI:

0,25 litra czerwonego wytrawnego wina
0,10 litra octu winnego
3 ząbki czosnku (utarty z solą) lub 1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka cukru
1 szt. goździk
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki ziaren jałowca (rozgniecionych)
1/2 łyżeczki kolendry
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki tymianku
1 łyżka majeranku
2 szt. liści laurowych
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżeczka czarnego pieprzu (grubo mielony lub roztarty w moździerzu)
1/4 litra wody


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Zagotować, (lecz nie gotować), odstawić i ochłodzić.



Zalewa do peklowania
szynki i schabu z dzika


SKŁADNIKI:

3 litry wody
3 łyżki soli peklowej
5 liści laurowych (pokruszone)
15 ziaren jałowca (roztarte w moździerzu)
10 ziaren ziela angielskiego
3 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
1 łyżkę drobno roztartego suszonego majeranku
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
2 łyżeczki czosnku granulowanego (lub 1/2 główki świeżego)


SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:


Zagotować 3 litry wody i wsypać następujące składniki: pokruszone liście laurowe, rozgnieciony jałowiec, ziele angielskie, czarny pieprz, kolendrę i czosnek (jeżeli świeży, kilka ząbków przekrawamy na połowę). Gotować na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut, pod koniec gotowania wrzucić majeranek, rozmaryn i tymianek. Wystudzić wywar, dodać sól peklującą i dokładnie wymieszać.

Wygenerowano w sekund: 0.04
6,576,879 unikalne wizyty